Uitnodiging griepvaccinatie

Uitnodiging griepvaccinatie Voor iedereen vanaf 60 jaar en mensen met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden door de griep is er een jaarlijkse gratis griepprik. Valt u onder deze groep, dan ontvangt u per post in de week van 18 oktober de uitnodiging hiervoor. 

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus. Er zijn veel verschillende soorten griepvirussen. De griepprik is een vaccin met verschillende soorten dode griepvirussen. Die dode virussen zijn onschadelijk. Griep kunt u alleen krijgen van levend virus. De griepprik zorgt ervoor het lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen de griepvirussen die in de griepprik zitten.
Twee weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen. Wordt u na deze twee weken besmet met één van de griepvirussen uit de griepprik, dan kunnen de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk maken. Hierdoor wordt u niet ziek, of, als u toch de griep krijgt, vaak minder ziek. De bescherming duurt meestal 6 maanden. Daarom is het belangrijk ieder jaar de griepprik te halen. U krijgt de griepprik in uw bovenarm.

Voor meer informatie over de griepprik en de doelgroepen kunt u verder lezen op de website van het RIVM.
 

12 oktober 2021